10 Şubat 2011 Perşembe

Ziya Doğan Mantalitesine Dair

Bir önceki entryde Ekrem Dağ'ın gerçek adından bahsederken aklıma gerçek ismi Ziyaettin Doğan olan ancak bizim Ziya Doğan olarak bildiğimiz eski hocamız geldi.

Ziya Doğan'ı hatırlayan çoğu Trabzonspor taraftarı müteakiben Ayman'ı ve "on" libero mantalitesini  hatırlar. Oynanan kısır futbolu hatırlar. Marcelinho'yu sol bekte, Musampa'yı,Szymek'i,Stepanov'u kulübede hatırlar. Velhasıl, Ziya Doğan'ı hatırlayan Trabzonspor taraftarının yüzünde bir gülümseme,tebessüm etme emaresi göremezsiniz.

Ziya Doğan'ın bir de 1. Trabzonspor Dönemi vardır "Adam gibi adam" ünvanını kazandığı. İstatistiklere bakınca başarılı gözüktüğü,kulüp tarihinde Şampiyonlar Ligi'ne en fazla yaklaşılan, seri galibiyetler alınan bir dönem olmasına rağmen, Ziya Doğan denilince çoğu Trabzonsporlu'nun aklına 2. dönem gelir.

 Buradaki en önemli faktörler ;

* Başarılı olduğu dönemde, kısa bir süre önce Beşiktaş'tan teklif alan Ziya Doğan'ın ucuz sebeplerle ve takım 2. durumdayken istifa etmesi
* Ziya Doğan dönemindeki takım mücadele olarak taraftarı her ne kadar doyursa da, sonradan bakıldığında başarıdaki en büyük payenin -taraftarın çoğunluğu  tarafından- Ziya Doğan'a değil  de Fatih-Gökdeniz-Yattara'nın çok ekstra performanslarına verilmesidir.

Yukarıda anlatmaya çalıştığım gibi "Ziya Doğan" denilince Trabzonspor taraftarının aklına birçok farklı anı,olay v.s. gelebilir. Benim aklıma ise New York'taki bir Türk Lokantası'nda izlediğim bir Trabzonspor - Konyaspor maçı gelir.

Maça başladığımız kadro aşağıdaki gibidir.




İlk 45 dakika çok kısır bir oyundan sonra 0-0 biter ki Trabzonspor son maçlarda çok ciddi gol sıkıntısı yaşamaktadır. Biz 2. yarının başında oyuna tek ofansif oyuncumuz olan Ceyhun'un girmesini beklerken Ziya Doğan'ın yaptığı değişiklikler  gurbet ellerde bizi bizden alır;



2. yarının başında Ömer Rıza ve Ergin Keleş'i, Trabzon'da 0-0 devam eden bir maçta oyundan alan Ziya Doğan, yerlerine Hasan Üçüncü ve Mustafa Keçeli'yi oyuna alır.

46. dakika itibariyle orta sahamız; Ayman-Hüseyin Çimşir-Hasan the 3rd- Keçelinho'dan oluşmaktadır. Sağ bekteki Ferhat dahil oyun alanında 4 ön liberomuz,2 sol bekimiz,2 stoperimiz ve haliyle 1 kalecimiz vardır oyunda Avni Aker'de seyircisiz oynanan Konyaspor maçında. Ofansif 2 oyuncumuz ise Gökdeniz ve Yattara'dır.

Maç ne mi olur? 64. dakikada oyuna giren Ceyhun'un defansın arkasına attığı uzun topta Gökdeniz'in çok dar açıdan yaptığı vuruşu sağolsun Özden içeri alır ve 1-0 kazanırız.

İşte "Ziya Doğan" denilince benim aklıma hep bu maç ve o değişiklikler gelir. Mantalitesini sevdiğimin hocası!

3 yorum:

  1. ben bi manisa maçı bilirim manisa'da..
    Takımın tek ofansif oyuncusunun, ortasaha oyuncusu olan Ceyhun Eriş olduğu bir maç.
    hey gidi günler hey.. :)

    YanıtlaSil
  2. Ziya Doğan adam gibi adamdır. Erdinç, Ayman, Hasan ve Celalettin gibi topçularla Trabzonspor'a Türkiye Kupasını kazandırmış, ligi 2. bitirerek Şampiyonlar ligine katılmıştır. Malatya'da yaptıkları mucize, Gençlerbirliği'nde yaptıkları da sihirbazlıktır. Symkoviak dediğin adam nerde ? Marcelinho dedigin adam raki masalarından kalkabilmişmi ? Yattara neden Arabistanda futbol oynuyor ? Bunları sorgulamak yerine, Ziya Doğan'ın 10 yıl öncesi oynattıgı sistemi şuan bütün Türk takımlarının yeni farkettiğinin ve oynadığının dahi farkına varamamışsın.

    YanıtlaSil
  3. Ayrıca, 1 haftada kurduğu Diyarbakırspor ile Avni Aker'de çok bilmiş senin gibi Trabzonspor taraftarına 2-1 lik bir galibiyet ile cevap vermiştir. Sorarlar adama milyon dolarlara kurulan Trabzonspor, 1 haftada 1,5 milyon dolara kurulmuş Diyarbakırspor'a yenilmesinin nedeni nedir ? Sana cevap: Ziya Doğan'ın sistemidir.

    YanıtlaSil